E-mail Nyomtatás PDF

A táblaválasztás alapvető szempontjai

Amikor interaktív táblavásárláson törjük a fejünket érdemes számos szempontot végiggondolnunk annak érdekében, hogy későbbi munkánkat megkönnyítsük.

 

 

A táblák használatánál az egyik fontos szempont, hogy a táblák felülete ne legyen sérülékeny, illetve a táblafelület esetleges sérülései ne okozzanak problémát a tábla használatában.

 • Erre vagy a hordozható eszközök alkalmasak, melyek egy hagyományos felületet (pl. egy fehér táblát) képesek interaktívvá tenni,
 • vagy az úgynevezett kemény felületű táblák, melyek érzékelői vagy a tábla belsejében, sérülésektől védett helyen, vagy a tábla keretében helyezkednek el. A kemény felületű táblák esetében nem kell attól tartanunk, hogy sérülést okozunk rajtuk.

interaktiv_szarnyasA másik mérlegelendő szempont, hogy teljesen ki szeretnénk-e váltani a hagyományos táblát, vagy szükségünk van írható felületre is. Ekkor is több lehetőségünk adódik:


 

 • A teremben bőven van hely a hagyományos táblának, flipchartnak és az interaktív táblának is, egyszerűen csak beállítjuk az interaktív táblát a másik mellé.
 • A hagyományos táblát leszereljük, és helyére az interaktív táblát tesszük, és arra szerelünk kihajtható írható felületű táblákat. Ezzel a táblánk méretét máris megduplázhatjuk, és könnyedén válthatunk a hagyományos és az interaktív felület között.
 • Ha kisebb a rendelkezésre álló hely, számításba jöhetnek azok az interaktív táblák, melynek felülete tollal írható és szárazon letörölhető. Ilyenekből is van választék bőven. De azért azt szem előtt kell tartanunk, hogy ezen táblák felülete tükröződik, ezekhez érdemes közeli vetítésű projektort is beszerezni, hogy a táblakép mindig élvezhető legyen. A Qomo megoldása erre a problémára az infravörös érzékelő kerettel ellátott táblasorozata, mely acél-kerámia felülettel is kapható. A felület nem sérülékeny, és írható/törölhető.


tabla_tanarSzempont lehet az is, hogy mivel szeretnénk vezérelni a táblát:

 • Bizonyos esetekben praktikus lehet, ha ujjukkal is tudják vezérelni a táblát. Ehhez a táblák keretét infravörös érzékelőkkel látják el, maga a tábla felülete nem is aktív, de a keret érzékelői pontosan meg tudják határozni, hogy hova helyeztük az ujjunkat, milyen hosszú nyomást gyakorlunk a táblára, stb. Természetesen ezek a táblák nemcsak ujjal, de tollal, mutatópálcával, vagy bármi mással is vezérelhetők.
 • Ha a pontos, precíz munka, pozicionálás fontosabb szempont, akkor érdemes inkább az elektromágneses elven működő táblákat választani. Ezek a kemény felületű, elektromágneses érzékelő hálóval ellátott táblák nagyon pontos munkát tesznek lehetővé. Bár írni a felületükre nem lehet, de az oldalára felszerelt hagyományos táblaszárnyakkal megoldhatjuk ezt a problémát.

digitalis_tananyagKérdés lehet a tábla mérete, magassága:

 • Egy nagyobb méretű terembe (20-40 nm), 20, vagy annál több fős tárgyalóba, vagy annak megfelelő méretű térben minimum 78" (165 cm × 116 cm) átmérőjű táblát érdemes venni, de ha van lehetőségünk nagyobbat beállítani, az még jobb megoldás lehet.
 • Érdemes végiggondolni azt is, hogy kik fogják használni a táblát. Szükséges-e, ha állítható magasságú a tábla, akár falra szereljük, akár lábakon áll, így a tábla teljes felületét ki tudjuk használni.

Nem utolsó sorban azt is el kell tudni döntenünk a választás során, hogy falra szeretnénk rögzíteni a táblát, vagy előnyösebb, ha mozgatható lenne.

 • Ha tudjuk, hogy a táblát soha nem szeretnénk áthelyezni, vagy olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden termünk interaktív táblával van felszerelve, rögzítsük a falra, ha kell, állítható magasságú rögzítővel.
 • Ha felmerül az igény, hogy a táblát épületen belül mozgatni tudjuk, vegyünk hozzá mozgatható,akár görgőkkel is ellátott állványt. A kihajtható hagyományos tábla-szárnyakról, közeli vetítésű projektorról ez esetben sem kell lemondanunk.

 

Gondoljuk végig: milyen egyéb interaktív eszközökre lehet még szükségünk?

 • A dokumentum-kamera lehetővé teszi, hogy kisebb tárgyakat, dokumentumokat mutathassunk be jól látható módon. Ráadásul a képeket, folyamatokat rögzíthetjük is.
 • A szavazó vagy feleltető rendszerek lehetőséget adnak, hogy bevonjuk hallgatóinkat az előadásba, közösen hozzunk meg döntéseket, vagy visszakérdezzük az elhangzottakat. Egyszerű feleletválasztós tesztektől kezdve a hosszabb, szöveges válaszok megadásáig számos teszt és kvíz formát választhat a pedagógus. A válaszokat pedig a rendszer azonnal ki is értékeli, így a leggyorsabb visszacsatolást adja mindenki számára.
 • A távvezérlő eszközök megnövelik az előadó szabadságát. Nem kell a tábla előtt állva dolgoznunk, így sokkal jobban részt vehetünk a közös munkában. Ezzel az eszközzel akár a helyünkön ülve is dolgozhatunk, miközben a táblát vezéreljük.

A felsorolt szempontok korántsem terjednek ki minden felmerülő kérdésre, mégis, talán segítséget nyújthat annak végiggondolásában, hogy mi lehet az Önök munkájában a lehető legjobb megoldás, hogy az interaktív tábla segítségével az osztály munkája is interaktívvá váljon.

Ha segítséget kér a megfelelő tábla kiválasztásához, forduljon hozzánk bizalommal!

Módosítás: ( 2011. február 15. kedd, 10:16 )  

Forgalmazott termékek

Interaktív kisokos

interaktív kisokos

Keresés az oldalon

Kapcsolat

Elérhetőségeink


Ragadja meg hallgatósága figyelmét! Használjon interaktív táblát prezentációihoz vagy az iskolai tanórákhoz!
Az interaktív tábla egy speciális, számítógép-vezér-lésű, internet-kapcsolattal rendelkező eszköz, amelyet alapvetően egy tábla, egy számítógép vagy notebook, egy vetítő (projektor), és egyéb kiegészítők alkotnak. A tábla érintésével használható, vezérelhető a számítógép és annak minden alkalmazása.

Felülete rendkívül ütésálló és karcálló. Ez a stabil, fóliabevonat nélküli műanyagfelület teszi rendkívül alkalmassá a rendszeres, akár mindennapi használatra.
Az interaktív táblával egy valódi vizuális központot hozhatunk létre, mivel az ötvözi a piacon fellelhető összes prezentációs eszköz előnyét, és ugyanakkor kiküszöböli azok hátrányait.

Hírlevél iskoláknak

Hírek, érdekességek, akciók és ingyenes tanulmánysorozat az interaktív táblák és tananyagok világából!

Név:*
E-mail:*
intézmény:

Hírlevél cégeknek

Hogyan fejlesztheti cégét az interaktív eszközök segítségével?

Név:*
E-mail:*
Cég: